#14 Da sukker la skylden på fett

På 1960-tallet betalte sukkerindustrien forskere for å «bevise» at det ikke fantes noen sammenheng mellom sukker og sykdommer som diabetes og overvekt. I stedet la de skylden på fett, så høyt sukkerinnhold i mat og drikke ikke skulle bli regulert. Slik kunne sukkerbaronene fortsette å tjene milliarder – på bekostning av folks helse.

Gro Harlem Brundtland er den første som tok kampen mot sukker. Da hun var direktør for Verdens Helseorganisasjon gikk hun til krig mot tobakk og sukker samtidig. Hun lykkes med tobakk, men mot sukkerbaronene kom selv WHO til kort. I et forsøk på å få til endringer fra innsiden, tok hun senere jobb som konsulent for Pepsi.

Siden den gang har sukkerforbruket vårt økt med 40 prosent. Hvor skadelig er egentlig sukker for helsen? Hvor mektige er sukkerlobbyen – og hvordan jobber de for å få i deg mer av sitt hvite gull? Og hvem gjør hva for å stoppe dem?

Med: Wasim Zahid (lege, skribent, foredragsholder og forfatter, Harry-Sam Selikowitz (tannlege med bred internasjonal erfaring fra blant annet Verdens Helseorganisasjon, Ole Berg (Helsedirektoratet) og Anne Håskoll-Haugen (journalist).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *